Over

Al meer dan 50 jaar Volksdans

Hoe het begon...

In 1969 richtten Gaston Asselberghs en Lieve Verstrepen voor sportvereniging TIJL een cultureel zusje op.  Ze hoopten hiermee de Grimbergenaars een alternatieve en vooral Vlaamse ontspanning te kunnen bieden. Nele werd spoedig vergezeld door twee kindergroepen en het vendelierskorps Draeckenbaert.

De naam Nele verwijst naar het beroemde koppel Tijl en Nele uit de opstand tegen de Spaanse bezetter. Onze dansers dragen dan ook een 16de-eeuwse kledij in breugeliaanse kleuren. Sindsdien biedt Volkskunstgroep Nele de inwoners van Grimbergen en omstreken een aangename en sociale vrijetijdsbesteding.

In 1975 richtte Bert Van Goidsenhoven het vendelierskorps Draeckenbaert op, naar de bijnaam van Geeraert Berthout, Heer van Grimbergen († in 1200). Hij was de eerste drager van het wapenschild dat de gemeente Grimbergen vele jaren later heeft overgenomen als haar gemeentewapen.

Aanvankelijk werd er gevendeld met de provincievlaggen, maar de groep zocht naar authenticiteit en kreeg van de gemeente 9 heraldische vaandels, zoals zij beschreven zijn geweest in het verzenboek over de Grimbergse oorlog in de twaalfde eeuw. 
In 1996 werd er gestart met het vendelen op muziek voor kleine en halfgrote vlaggen, waar men dan ook gebruik ging maken van modernere vlaggen.

Jaarlijkse activiteiten

Naast onze wekelijkse oefenstonden organiseren wij ook een aantal vaste activiteiten: ons herfstweekend,
het volksdansfeest op de derde zaterdag van November, een jaarlijks etentje, een stevige winterwandeling, … Rond 1 mei hielden we al geregeld een winterverbranding of een meiboomplanting, en in de zomervakantie staat er soms buitenlandse reis op het programma of nemen we deel aan de Europeade.
Tenslotte verzorgen we ook sedert enkele jaren in April een Streekfestijn, waar iedereen van harte welkom is voor een lekker streekgerecht en een frisse pint.

Onze Buitenlandse optredens

1992: Mors (Denemarken)
           Soest (Duitsland)
1993: Epe (Nederland)
           Mazingarbe (Frankrijk)
1996: Sheringham (Engeland)
1998: Whitby (Engeland)
1999: Zwolle (Nederland)
2005: Bitburg (Duitsland)
           Quimper (Frankrijk)
2007: Horssens (Denemarken)
2008: Exloo (Nederland)
           Souburg (Nederland)
2009: Klaipeda (Litouwen)
2011: Taru (Estland)
           Szambeck (Hongarije)
2013: Gotha (Duitsland)
2014: Kielce (Polen)
2015: Helsingborg (Zweden)
2016: Namen (België)
2017: Turku (Finland)
2019: Frankenberg (Duitsland)