Vendelierskorps Draeckenbaert

Al 45 jaar vendelen

Vendelen

Wat is vendelen precies? Vendelen is, zoals gezegd, vlaggenzwaaien. Zwaaien met een vlag. Maar het is eigenlijk veel meer dan dat.
Vendelen is een opeenvolging van sierlijke en spectaculaire bewegingen die samen één mooi geheel vormen.

In Vlaanderen is het vendelen uitgegroeid tot een mooie en folkloristische volkskunst, die zowel individueel als in groep kan beoefend worden
als demonstratie van behendigheid en kracht, van creativiteit en sierlijke bewegingen.

Wij brengen vooral nieuwe creaties op folk- of filmmuziek, bij gelegenheid ook traditionele reeksen op trommel en fluit.

Repetities

Wil je zelf eens komen proberen? Dat kan! Iedereen is van harte welkom. Je hoeft  geen krachtpatser te zijn, want het komt vooral op de techniek aan. Voorkennis is ook niet nodig, we leren je met plezier de technieken aan.

Wanneer: Elke zaterdag van 16:00 tot 17:00
Waar: Sporthal de verbrande brug, Vaartstraat 198, Grimbergen
Vanaf 8 jaar
Foto vendeliers optreden finland

Onze Vlaggen

In vlaanderen worden er verschillende vlaggen gebruikt.  Wij vendelen vooral met half-grote vlaggen.  Deze wegen toch ook al 3 kg en de afmeting van de vlag is  1.60m X 1.60m.  Kinderen gebruiken een kleine vlag die minder groot is en dus ook minder weegt.  Bij vendelinitiaties hebben we ook wimpels mee die veel lichter zijn waardoor zelfs kleine kinderen aan de slag kunnen.

Foto vendeliers optreden Duitsland

Optredens

Wil je ons ergens laten optreden, dan moet je weten dat we werken in blokjes van 1 of 2 reeksen. Het is helaas niet mogelijk om een optreden te geven in slechte weersomstandigheden (regen, felle wind). Een initiatie is uiteraard ook mogelijk.

Foto vendeliers optreden Finland

Vaandels zeggen ons

Hoe enig mooi is ’t vlaggenspel, Sierlijk kunstig, traag en snel. Bruisend leven, uiting van kracht, Zwaaien met vaandels, wat een pracht !
Laag over de grond, hoog in de lucht, Spelend, volhardend, vrij en tucht. Dynamisch, zelfverzekerd, heen en weer, Brengen vaandels vreugde, telkens weer.
Lenig ritme, kleurenpracht, Victorie zaaien, dag en nacht. Festijn van vreugde, feestelijk getint, ’t zijn vaandels, ’t zijn vaandels m’n kind !
Sober spel, geen rijkelijke tooi, Levendig, warm menselijk, dat is mooi. Geest en stof, een vriendenspel, ’t zijn vaandels, U begrijpt het wel.

Auteur onbekend